martes, septiembre 20, 2016

Louis-Ferdinand Céline. "Viaje al Fondo de la Noche"



"Durante el periodo más rabioso de la historia de Francia, puedo enorgullecerme de haber conseguido al menos la unanimidad de los franceses en un punto: mi asesinato"
Louis-Ferdinand Céline

(Courbevoie, 27 de mayo de 1894 – París, 1 de julio de 1961)

"Hacer arte con el Mal es el gran arte, el único. Consiste en saber que el Mal no se liquida, como creen los hombres de la antivisión política, sino que la obra es el único lugar donde el Mal puede transformarse inversamente en Bien."

Philippe Muray


"La gran desfeta, en tot, és oblidar, i sobretot allò que t'ha fet dinyar, i dinyar-la sense comprendre mai fins a quin punt els homes són uns cabrons". (Pág. 31)

"Quan l'odi dels homes no comporta cap risc, la seva estupidesa de seguida es deixa convèncer, els motius vénen tots sols".
(Pàg. 123)

"(...) em preguntava si jo no corria cap risc personal, si no m'esllavissava per una mena de complicitat en no prendre de seguida l'actitud de reprovar la seva empresa. Fins hauria hagut de denunciar-lo i tot. De la moral de la humanitat, a mi se me'n fot, enormement, igual com a tothom, d'altra part. Què hi puc fer? Però hi ha totes les històries brutes, els bruts muntatges que remou la Justícia al moment del crim únicament per divertir els contribuents, aquests viciosos... Llavors, ja no saps com sortir-te'n. Jo ho havia vist, això. Misèria per misèria, encara preferia la que no fa soroll a tota la que s'exhibeix als diaris". (Pág. 317)

"El dolor s'exhibeix, mentre que el plaer i la necessitat fan vergonya." (Pàg. 361)

Céline, Louis-Ferdinand. "Viatge al fons de la nit" (1932)

Por qué leer "Viaje al fondo de la noche" de Louis-Ferdinand Celine ? Porque es un libro escrito desde las entrañas, un libro demoledor, un obús en medio de la sociedad bienpensante. Una obra donde el desprecio y el asco son una reacción constante ante lo que se ve y, la ironía se convierte en el único vehículo que tiene el personaje para comunicar su frustración. Porque el hombre común sigue siendo esclavo del poder, perdiendo la dignidad sin ni siquiera darse cuenta cuenta.


+Información:

http://louisferdinandceline.free.fr/
http://www.celine-etudes.org/


2 comentarios:

Florestán dijo...

Hola Xavier

Florestán ha cambiado de casa y me gustaría seguir contando con tu amistad.

Un petó del Florestán

https://florestanbcn.wordpress.com/

Anónimo dijo...

Un personatge incòmode, no tant pel que escriu -que és demolidor-, sinó pel que era i pensava. El salva la literatura (o l'art), que és aquell territori que acceptem perquè funciona amb lleis pròpies.